Therapie Deventer - Zutphen
therapie deventer therapie zutphen 06 - 0000 0000
e-mailadres therapie deventer zutphen info@therapie-deventer-zutphen.nl
cranio-/sacraal therapie deventer zutphen STRAAT, PC PLAATS
therapie deventer therapie zutphen

Ons blog over natuurgeneeskunde en therapie

Hieronder vind je een overzicht van onze meest recente blog berichten. Klik op een titel om het desbetreffende artikel te lezen. Voor een overzicht van alle door ons gepubliceerde berichten op deze website klik je hier.

07 May 2016 - Een klik verwijderd van je verlangen…..
Het voorjaar is in alle kracht losgebarsten. Voor ons tijd om in de tuin wat klussen aan te pakken. Een daarvan is het schrobben van de paadjes. Met een emmer sop de groene aanslag te lijf. Voorjaarsschoonmaak is een mooie manier om de energie weer van binnen naar buiten te brengen. Hieronder lees je de Emmer metafoor.

De emmer.
Gedurende de dag leven we binnen energie grenzen die wij van onszelf kennen. Als we rust ervaren dan zijn we onder in de bandbreedte, als we heel opgewonden zijn leven we boven in het “gezonde” energie gebied. Dit zou je kunnen voorstellen als een emmer. Het water in de emmer wordt op natuurlijke wijze aangevuld en afgevoerd. Er is evenwicht in het systeem.

Traumatische ervaringen kunnen reden zijn van “een grote scheut ineens” in de emmer. Als die ervaring niet voldoende verwerkt wordt dan is er kans dat wij aan de boven kant “uit ons gezonde energie gebied schieten”. Dit kan recent zijn en het kan ook (heel) lang geleden gebeurd zijn! Het gevolg is dat wij daarna standaard in een energie gebied terecht komen waarin wij vroeger slechts bij hoge uitzondering terecht kwamen. Tegelijkertijd verschuift de onderste grens naar boven waardoor we nooit meer tot ontspanning komen die daarvoor normaal was. Als het ware blijft de emmer altijd voor meer dan de helft vol.

Help, mijn emmer loopt vol.
Dan kan het gebeuren dat het natuurlijke proces van vollopen en leegmaken stagneert. Het effect is zoals de emmer met water waar meer in gaat dan dat er uit wordt gegoten: op een gegeven moment is de emmer vol en begint hij over te lopen. In ons lijf ervaren we dat als spanning die oploopt en die zich uit in de vorm van stress en prikkelbaarheid. Ons lichaam zoekt dan een uitweg om het nog even vol te houden. Onze ervaring leert ons dat bij (hoog) gevoelige mensen de emmer veel sneller “volloopt” dan bij mensen die minder gevoelig zijn.
Het effect van dit “vollopen” kan zich in ons lichaam uiten in een grote reeks van verschillende klachten, het beperkt onze flexibiliteit. Het kost heel veel energie om het “overlopen van de emmer” te voorkomen. Vermoeidheid in vele vormen, geprikkeld zijn, heftig reageren op simpele zaken, pijnen en angsten tot depressie en burn-out kunnen het gevolg zijn. Als de emmer langdurig overloopt dan kan dat leiden tot een crisis in ons leven. “We kunnen niet meer”, “we storten in”, zoals bij migraine, acute ondraaglijke pijnen en burn-out.

Emmer legen.
Na opwinding treedt er ontspanning op en daalt ons energie niveau van hoog naar laag. (Nacht)rust en ontspanning spelen in dit proces een belangrijke rol en zijn essentieel voor balans in je leven. Dit proces is als het ware “het legen van de emmer”. Dit behoort tot het dagelijks onderhoud dat wij aan ons lichaam dienen uit te voeren. Als wij dit regelmatig doen dan blijven wij in balans en voelen wij ons “goed in ons vel”. Als dit onderhoud (langdurig) te kort schiet dan worden we prikkelbaar, reageren we heftiger op dingen die op ons afkomen en kunnen we moeilijker tot rust komen. Hier ligt een vicieuze cirkel op de loer die kan leiden een tot ernstige situatie.

In de praktijk
Wij hebben zeer recent twee voorbeelden van cliënten met spectaculaire verbetering van klachten gezien door interventies die op “het legen van de emmer” waren gericht. In één geval door in een retraite week bij ons te ontspannen en een combinatie van het bespreken van dit model, het doorbreken van de vicieuze cirkel en sessies die diepe ontspanning genereerden.
Het tweede voorbeeld was een cliënt die tijdens een opstelling een heftige ontlading mee maakte en acuut minder tot geen pijn had in haar hand met jicht.
Twee voorbeelden van hoe dichtbij een verandering kan zijn die te bereiken is door volledig anders te kijken naar de situatie.

Herken je iets in bovenstaande beschrijving bij jezelf of bij iemand anders?
Geplaatst op 16 Apr 2014 door Luc_Jonker

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende >>

Psychologische hulp
Hypnotherapie
Cranio-sacraal therapie
NLP

Nog vragen of interesse?

therapie deventer zutphen contact

Deel mijn website:
deel therapie deventer therapie zutphen op social media

Ik ben lid van:

Belangen Associatie Therapeut en Consument
 RBCZ